Οδοιπορικα Αραχωβα

Οδοιπορικά Αράχωβα

Αράχωβα

Ο Δήμος Αράχωβας είναι ο δήμος του νομού Βοιωτίας που περιλαμβάνει την Αράχωβα. Καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα του νομού και συνορεύει με τους δήμους Δαύλειας, Διστόμου, την Κοινότητα Αντίκυρας και με τον νομό Φωκίδας. Αποτελείται από ένα δημοτικό διαμέρισμα, το δημοτικό διαμέρισμα Αράχωβας το οποίο αποτελείται από τρεις οικισμούς, Την Αράχωβα, το Ζεμενό και ταΚαλύβια Λιβαδιού Αραχώβης. Ο πληθυσμός του δήμου Αράχωβας σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 4.180 κάτοικοι.

Η Αράχωβα είναι μία ορεινή κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (περίπου 160 χιλιόμετρα).

Παρνασσός – Δελφοί

Ο Παρνασσός είναι ο πρώτος μεγάλος ορεινός όγκος της Ρούμελης που συναντούμε ερχόμενοι στη Φωκίδα από τα ανατολικά, δηλαδή από τις πεδιάδες της Κωπαϊδας και του Βοιωτικού Κηφισού.

Η κορυφή του Λιάκουρα υψώνεται ως τα 2.457 μέτρα. Πρόκειται για βουνό με σύνθετη τοπογραφία. Το συνθέτουν δύο συγκροτήματα βουνών, ανάμεσα στα οποία ανοίγεται το μεγάλο οροπέδιο των Καλυβίων της Αράχωβας. Το δυτικό συγκρότημα με κορυφές των 1.300 – 1.400 μέτρων είναι πυκνοδασωμένο με ελατοδάση και ανήκει στη Φωκίδα ενώ το ανατολικό με τις υψηλότερες κορυφές νέμονται η Βοιωτία και η Φθιώτιδα. Μια έκταση 35 χλμ2 του βουνού που καλύπτεται κυρίως από ελατοδάση χαρακτηρίζεται από το 1938 ως Εθνικός Δρυμός Παρνασσού. Το ήμισυ περίπου αυτής της έκτασης ανήκει στο νομό Φωκίδας. Είναι κατά σειρά ο δεύτερος δρυμός που θεσπίστηκε στη χώρα ως προστατευόμενη περιοχή, με στόχο κυρίως την διαφύλαξη του φυσικού τοπίου σε συσχετισμό με το ιστορικό – πολιτιστικό τοπίο των Δελφών.

Παρά την μερική αστικοποίηση του τοπίου στα ομαλά και εύκολα προσβάσιμα μέρη του Δρυμού σημαντικά στοιχεία της φύσης ζουν και διαιωνίζονται. Στο βουνό συναντούμε την ενδημική Paeonia parnassica (Παιωνία του Παρνασσού), την Πρασσινοτσικλητάρα, τη Μαυροτσικλητάρα, την Γερακίνα, το Ξεφτέρι, ενώ προς τη ρεματιά της Βάργιανης φώλιαζε μέχρι πρότινος (πιθανόν ακόμα) ο Σταυραετός.

Μέχρι το 1995 στον Παρνασσό ζούσε ο Γυπαετός και μερικά Όρνια, τα οποία έκτοτε εξαφανίστηκαν. Φώλιαζαν όμως ακόμα ως σήμερα ορισμένα σημαντικά είδη αρπακτικών όπως το Χρυσογέρικο, δύο ζεύγη Χρυσαετών, ο Δενδρογέρακας, ο Πετρίτης, κ.α..

Στη σύσταση του δασικού οικοσυστήματος κυριαρχεί η Κεφαλληνιακή ελάτη, όμως κατά τόπους στις βόρειες πλαγιές προς τοΠολύδροσο και την Αγόριανη κυριαρχούν συστάδες μαυροπεύκων. Εξαίρεση στο τοπίο αποτελεί μια συστάδα ήμερης βελανιδιάς, ενώ πολύ μεγάλες εκτάσεις στις νότιες εκθέσεις καλύπτονται με υψηλούς θαμνώνες θαλασσόκεδρων.

Ο Παρνασσός από τα πανάρχαια χρόνια συνδέεται με θρύλους και έντονες παραδόσεις, όσο κανένα άλλο βουνό της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Βουνό γεμάτο μύθους, νύμφες και νεράιδες, μυθικούς ήρωες και προσωπικότητες. Ο Παρνασσός ήταν υιός του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας. Αυτός κατά μία εκδοχη έκτισε την αρχαιότερη πόλη των Δελφών και με το πέταγμα των πουλιών διέδιδε την μαντική τέχνη.

Στα βόρεια κράσπεδα του Παρνασσού συναντάμε στα πυκνοδασωμένα την Αγόριανη και το άνω Πολύδροσο. Πρόκειται για ήσυχα χωριά, γραφικά και πετρόχτιστα, με νερά κατάφυτες ρεματιές, βρύσες, κήπους, φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, αλλά και παραδοσιακές ψησταριές με καλό φαγητό και κρασί.

Χαμηλότερα συναντάμε τη κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού, τη Λίλαια (Κάτω Αγόριανη), το Πολύδροσο, τη Μαργολιάτα και τηΓραβιά. Χωριά που πατούν στέρεα στα θεμέλια του βουνού και αξιοποιούν τα νερά του και όλους τους ορεινούς φυσικούς πόρους, παράλληλα όμως καρπούνται και τα αγαθά του κάμπου που απλώνεται μπροστά τους.

Δυτικότερα της Μαργολιάτας συναντούμε τη Γραβιά, έδρα του ομώνυμου Δήμου. Παλαιότερα λειτουργούσε εδώ το χάνι της Γραβιάς, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με λιγοστούς άντρες κατάφερε στις 8 Μαίου 1821 να αναχαιτίσει και να σταματήσει για αρκετό διάστημα επέλαση στρατιάς 8.000 Οθωμανών του Ομέρ Βρυώνη.

Στα νότια του Παρνασσού και πάνω από το μεγάλο ελαιώνα συναντούμε το Χρισσό. Πρόκειται για ένα από ομορφότερα και γραφικότερα κεφαλοχώρια της Φωκίδας και της Ρούμελης. Το Χρισσό αντλεί το όνομά του από την προϊστορική Κρίσσα, πόλη που ήταν οχυρωμένη μέσα σε τείχος περιβόλου 1500 μέτρων και το συναντούμε σήμερα στα ΝΔ του οικισμού στη θέση που είναι το ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη.

Αράχωβα διασκέδαση και Αράχωβα ξενοδοχεία συνδυάζουν έναν θαυμάσιο χειμερινό προορισμό με το χιονοδρομικό κέντροΠαρνασσός – Αράχωβας στην ευρύτερη Βοιωτία. Σας περιμένουμε όλοι οι επαγγελματίες στην Αράχωβα για να σας εξυπηρετήσουμε και να αφήσουμε στη μνήμη σας έντονες χαρούμενες στιγμές.

Τουριστικός οδηγός για την Αράχωβα, Παρνασσός. Πληροφορίες για την περιοχή, δραστηριότητες, ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμονή, φαγητό, διασκέδαση.

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του www.in-greece.gr

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή τους.

Οδηγός Αράχωβα