Σχετικα με την Αραχωβα

Σχετικά με την Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι μια ορεινή γραφική κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων. Ανήκει στο νομό Βοιωτίας και απέχει περίπου 160 χλμ. από την Αθήνα και 35 χλμ. από την Λειβαδιά.

Ένας παραδοσιακός οικισμός με όμορφα πέτρινα σπίτια, στενά σοκάκια, πηγές και καθαρός αέρας είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά της Αράχωβας, που συναντά κανείς φτάνοντας εκεί. Περπατήστε μέσα στην πόλη και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών με τους πετρόχτιστους τοίχους και τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές.

Η περιοχή ήταν γνωστή ως Ράχωβα, ως τα χρόνια της Επανάστασης, που σημαίνει την ένωση των κατοίκων σε μια πόλη, που ζούσαν σε μικρούς οικισμούς. Η Αράχωβα έχει πανάρχαια ιστορία με διάσπαρτα τα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως την κοιλάδα του Πλειστού. Στην δυτική πλευρά της περιοχής υπήρχε η ομηρική πόλη Ανεμώρεια μαζί με τηνΚυπάρισσο στα ανατολικά.

Μια διαρκή ιστορική ζωή που προχωρώντας μέσα στο χρόνο συναντάμε πάντα παρόντες τους Αραχωβίτες να πολεμούν για τα ιδανικά της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους Εθνικούς αγώνες.

Το 1826 συντελέστηκε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης, η Μάχη της Αράχωβας, που καθόρισε τη μετέπειτα έκβαση της Επανάστασης. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εκεί που σήμερα γίνεται προς τιμήν των αγωνιστών, ο ανηφορικός δρόμος νέων και γερόντων, στη διάρκεια του Πανηγυριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επαναστατημένη σημαία της Ρούμελης υπήρξε η Αραχωβίτικη η οποία δόθηκε στον Αθανάσιο Διάκο και χάθηκε στην Αλαμάνα. Αντίγραφο της υπάρχει κεντημένο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής αποτέλεσε η δημιουργία των Χιονοδρομικών Κέντρων Παρνασσού. Οι δυο ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, είναι η Λιάκουρα (Λυκώρεια) 2.457 μ. και ο Γεροντόβραχος 2.435μ. Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφές και στη ράχη Αρνόβρυση, λειτουργούν σήμερα τα δυο γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα, Φτερόλακα και Κελάρια.

Παρ’ όλο την αλματώδη τουριστική της ανάπτυξη και την καθιέρωσή της ως η πρωτεύουσα των χειμερινών σπορ έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της φυσιογνωμία, τα ήθη και τα έθιμά της.

Μια γνήσια εκδήλωση της πόλης είναι το “Πανηγυράκι”, γνωστή θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του πολιούχου της περιοχής Άγιου Γεώργιου αλλά συνδέεται και με την Μάχη της Αράχωβας το 1826. Είναι μια γιορτή που διατηρεί αμετάβλητα παλαιά έθιμα ελληνικών πανηγυριών με αρχαίες καταβολές όπως ο χορός των γερόντων, το σήκωμα της πέτρας, η λιθοβολία, η σφαιροβολία, η πάλη, ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, των ανδρών και των νέων, το τραπέζι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, το ρουμελιώτικο γλέντι κ.α.

Αν βρεθείτε Πάσχα στην Αράχωβα μην παραλείψετε να ζήσετε από κοντά την λιτανεία της εικόνας του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου και τον τριήμερο εορτασμό.

Η Αράχωβα φημίζεται για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές της δραστηριότητες και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της που μπορείτε να βρείτε στα αμέτρητα καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Ο κοσμοπολίτικος οικισμός της Αράχωβας συνδυάζει το άγριο μαγευτικό τοπίο, την απαράμιλλη θέα, το υγιεινό κλίμα, τα μαγικά σιωπηλά τοπία με τα χιονισμένα έλατα, τα χειμερινά σπορ, την έντονη νυχτερινή ζωή με την παράδοση και τους απλούς και φιλόξενους κατοίκους.

Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής προσφέρεται και για εναλλακτικό τουρισμό όπως trekking και ποδήλατο βουνού σε ορεινούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια αλλά και αναρρίχηση-καταρρίχηση σε βράχους και αναρριχητικά πεδία με τη βοήθεια έμπειρων οδηγών βουνού.

Για τους πιο απαιτητικούς και ριψοκίνδυνους η περιοχή προσφέρεται και για RAPPEL που αφορά κατάβαση απότομων βράχων, μικρού και μεγάλου υψομέτρου με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού.

Είναι ένας χειμερινός προορισμός που προσφέρει στους επισκέπτες, περιπέτεια, ποικιλία δραστηριοτήτων, καλό φαγητό και συνάμα ηρεμία και ξεκούραση για όσους το επιθυμούν.

Αράχωβα καταλύματα

Η Αράχωβα είναι ένας δημοφιλής ορεινός προορισμός με ένα μεγάλο αριθμό από ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα συναντήσετε στην Αράχωβα είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία. Γι’ αυτό και διατηρεί μια από τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα στον ορεινό τουρισμό.

Αράχωβα Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Απολαύστε υπέροχες σπεσιαλιτέ και μεζέδες όπως, το νοστιμότατο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από τα παραδοσιακά γιδοπρόβατα του Παρνασσού, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής. H τοπική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.

Η Αράχωβα φημίζεται για τα παραδοσιακά της προϊόντα όπως οι ελιές, το εκλεκτό της λάδι, μαρμελάδες, όσπρια, μέλι, γιαούρτι, οψιμοτύρι, τσίπουρο, φέτα, τραχανάς και χυλοπίτες, χαλβάς καθώς και το πασίγνωστο στρογγυλό τυρί φορμαέλλα που παράγεται μόνο στην περιοχή με ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φεύγοντας από την Αράχωβα μην παραλείψετε να αγοράσετε τα χειροποίητα, ολόμαλλα υφαντά της βαμμένα με φυτικά χρώματα, φανταχτερά ταγάρια και είδη λαϊκής τέχνης.

Αράχωβα Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Τριήμερος διπλός εορτασμός με πανηγύρι για τον πολιούχο της Αράχωβας Άγιο Γεώργιο και τη Μάχη της Αράχωβας (1826).

Το ξακουστό έθιμο ¨πανηγυράκι¨, είναι η γιορτή προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και αναβιώνει κάθε χρόνο στην Αράχωβα.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και τη γιορτή της Μαγκούρας όπου οι ηλικιωμένοι του χωριού, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου ανεβαίνοντας την ανηφόρα του Αγίου Γεωργίου. Ο νικητής έχει σαν έπαθλο ένα αρνί.

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιούνται αθλητικοί αγώνες ενώ την τρίτη μέρα γίνεται μεγάλο γλέντι με ψητά αρνιά και εορτάζεται η απελευθέρωση της Ρούμελης από την νίκη του Καραϊσκάκη ενάντια στο στρατό του Μουσταφά Μπέη.

Τουριστικός οδηγός για την Αράχωβα, Παρνασσός. Πληροφορίες για την περιοχή, δραστηριότητες, ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμονή, φαγητό, διασκέδαση.

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του www.in-greece.gr

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή τους.

Οδηγός Αράχωβα